23-10-14

Hoe schadelijk is een jointje?


De Antwerpse burgemeester Bart De Wever wil af van het gedoog beleid voor cannabis. Nochtans wijzen alle trends op een verzadiging van het cannabisgebruik. Maar hoe schadelijk is een jointje roken nu eigenlijk?

In 2008 gaf 14 procent van de Belgen tussen 15 en 64 aan ooit cannabis te hebben gebruikt. Dik een kwart van de Belgische 14- tot 18-jarigen heeft al eens van een joint geproefd. Bijna een op de tien jongeren die ooit met cannabis hebben geëxperimenteerd, ontwikkelt een verslaving.

‘Rond mijn 17de ben ik beginnen experimenteren met cannabis. Een klein jaar later rookte ik al elke dag. Op de duur smoorde ik joints bij het opstaan, tijdens de lunch op mijn werk, ’s avonds, op elk vrij moment eigenlijk.’ Aan het woord is Bruno* (39). Zes jaar geleden - na dik 15 jaar gebruik - besefte hij dat er een probleem was. ‘Ik slaagde er niet langer in normaal te functioneren. Ik liep constant versuft rond en was amper in staat een echt gesprek te voeren. Ontslagen ben ik nooit en ik heb altijd een sociaal leven gehad. Maar het kon zo niet verder. Dus heb ik beslist er radicaal mee te stoppen. Twee jaar lang heb ik geen joint aangeraakt.’

Drugsverslaafden? Waren dat niet vooral heroïnejunks in een kraakpand met een naald in hun arm? Nee dus. Heel wat Belgen kennen in hun omgeving wel iemand die een problematische relatie heeft met cannabis. Maar dat het cannabisgebruik hier hand over hand zou toenemen, is onzin. In 2008 gaf 14 procent van de Belgen tussen 15 en 64 aan ooit cannabis te hebben gebruikt, becijferde het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). Volgens de organisatie die het drugsgebruik van de Europese landen in kaart brengt, ligt het Belgische cijfer een pak lager dan het Europese gemiddelde van 25 procent.

De laatst beschikbare Belgische data zijn wel vijf jaar oud. Hoe het cannabisgebruik sindsdien is geëvolueerd, valt moeilijk in te schatten, maar er zijn wel indicaties. ‘Ongeacht het beleid van landen - streng of tolerant - wijzen alle trends op verzadiging. De jongste cijfers wijzen zelfs op een lichte daling’, zegt de Nederlandse hoogleraar en verslavingsspecialist Wim van den Brink.

De grote meerderheid van gebruikers begint jong te experimenteren. Volgens de recentste cijfers heeft ruim een kwart van de Belgische 14- tot 18-jarigen al eens van een joint geproefd. De Vereniging voor Alcohol- en Andere Drugproblemen (VAD) schat dat twee derde van de gebruikers voor zijn 18de met cannabis begint. Het aantal gebruikers dat voor zijn 25ste nooit een joint heeft aangeraakt en daarna nog begint, is dan weer verwaarloosbaar.

22:35 | Permalink

De commentaren zijn gesloten.